Naast het behalen van het vliegbewijs in de open categorie is het ook mogelijk om aan de slag te gaan met de data die een drone verzameld. Bij dit keuzevak is vliegen geen verplichting, Het verzamelen en verwerken van de data staat los van het vliegen. Opdrachtgevers en toekomstige werkgevers geven bij ons aan dat ze altijd op zoek zijn naar personeel die instaat zijn om data te verwerken binnen een bepaald niveau. dronetechniek 2 gaat daarom in zijn geheel over de hardware waar data mee verzameld wordt en de software waar de data in verwerkt wordt,

De moderne dronesystemen zijn goed in staat om allerlei data te verzamelen, maar het verwerken van dit soort data is niet iets wat je zomaar even doet, Het vastleggen van een aantal foto's is niet zo moeilijk maar waar zijn die foto's gemaakt. het klinkt allemaal simpel maar dat is het zeker niet. naast dat een foto of een film een mooi stukje beeld is staat deze foto of video vol met allerlei data zoals waar is de foto gemaakt GPS locatie richting van de drone hoek van de camera.
Allemaal data die nodig is om een stuk beeld om te zetten in een bestand waar niet alleen beeld maar ook een berg data zit. En hiermee kan een student een 3D beeld creëren en een opdrachtgever voorzien van alle gewenste informatie. Het ziet er dan niet alleen mooi uit maar het klopt ook nog.
Studenten gaan naast het werken met bestaande data ook aan de slag met data die wordt ingewonnen door andere studenten die in het bezit zijn van de dronetechniek 1. Waar mogelijk proberen we scholen te motiveren om hierin ook contact te zoeken met Natuurmonumenten de waterschappen en andere dergelijke organisaties.